Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Τελικά, πού πήγε το ποσόν των 4 δισ. Δραχμών, μακ. Ιερώνυμε;

Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος

Ν. Παπαχρηστου

Τον Απρίλιο του 1998 ο αρχιεπισκοπικός θρόνος των Αθηνών χηρεύει. Οι μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Δημητριάδος Χριστόδουλος βρίσκονται αντιμέτωποι στη μάχη της διαδοχής. Την ίδια περίοδο η Εκκλησία της Ελλάδος συγκλονίζεται από καταγγελίες και φήμες που έκαναν λόγο για υπεξαίρεση ενός τεραστίου ποσού ύψους 4 δισ. δραχμών. Σκιές πέφτουν επάνω στον κ. Ιερώνυμο, την υπόθεση ερευνά ως μέλος της εξεταστικής εξ αρχιερέων επιτροπής ο κ. Ανθιμος και τον θρόνο κερδίζει ο Δημητριάδος Χριστόδουλος.
Υστερα από δέκα χρόνια τα τρία αυτά πρόσωπα έγιναν και πάλι πρωταγωνιστές. Ο Χριστόδουλος με τον θάνατό του άφησε κενό τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Ιερώνυμος απαλλαγμένος από το βάρος των ανυπόστατων κατηγοριών τον διαδέχθηκε και ο Ανθιμος, ως Θεσσαλονίκης πλέον, έκανε αυτό που απέφυγε το '98· στήριξε τον Θηβών ώστε να γίνει αρχιεπίσκοπος.

Και όμως, οι τρεις αυτοί πρωταγωνιστές των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων παραλίγο να συναντηθούν και κάπου αλλού. Στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτό ζητούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προκειμένου να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ....

«Κλεμμένα» δισεκατομμύρια

Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998 είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου κληρικοί μιλούσαν για «κλεμμένα» πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. «Τα έφαγαν τα λεφτά. Είναι όλοι υπεύθυνοι. Πρέπει να πάνε μέσα», έλεγαν. Το θέμα έφτασε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ορίσθηκε τριμελής εξ αρχιερέων εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο και Νικοπόλεως Μελέτιο προκειμένου να διερευνήσουν τα καταγγελλόμενα. Στην περίπλοκη υπόθεση παρενέβη και ο εισαγγελέας. Ξεκίνησαν έρευνες σε θολό τοπίο. Κουβάρι μπερδεμένο. Η άκρη του νήματος θαμμένη σε σωρό καταγγελιών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι επίσκοποι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός. Ολοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών. Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία. Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή. [...]

H KAΘHMEPINH. Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008


Τελικά, πού πήγε το ποσόν των 4 δισ. Δραχμών; Και γιατί «κλεμμένα», σε εισαγωγικά κ. Νίκο Παπαχρήστο;

Και εκείνο το εκατομμύριο που έλαβε τότε ο Ιερώνυμος (υπερ υγείας του) από τον Σεραφείμ;


Δεν υπάρχουν σχόλια: